Het uitzoeken van een nieuwe akoestische gitaar is een spannend en leuk proces! Muziekcentrum Schimmel heeft verschillende opties voor je. In feite is de eerste stap die je moet nemen vrij eenvoudig: bedenk hoe je je nieuwe gitaar wil gaan gebruiken.

Als lesgitaar? Of wil je er mee in een bandje spelen? Of wil je akoestisch spelen maar wel versterkt? Wanneer je een akoestische gitaar wilt gaan aanschaffen heb je de keuze tussen een nylonsnarige (klassieke/Spaanse) gitaar of een staalsnarige (western) gitaar. Nylonsnarige gitaren spelen wat lichter dan staalsnarige gitaren en klinken bovendien behoorlijk anders.

Voor veel beginners is een nylonsnarige gitaar een goede optie omdat het indrukken van de snaren wat minder pijn doet. Wat je je wel moet realiseren is dat nylonsnarige gitaren maar voor een beperkt aantal stijlen echt geschikt is. Zo kom je deze instrumenten vooral tegen bij flamenco, latin en klassieke muziek. Ben je meer een liefhebber van popmuziek? Dan is het misschien een beter idee direct te investeren in een staalsnarige gitaar. Staalsnarige gitaren hebben metalen snaren met een hogere spanning dan nylon snaren. Dit resulteert in een veel sterkere briljante klank met meer volume. Dit soort gitaren is dan ook veel meer geschikt voor op podia. Bijna alle gitaren die je op de radio voorbij hoort komen zijn staalsnarige akoestische gitaren of elektrische gitaren. Om goed gemotiveerd te blijven is het dus een goed idee om te investeren in een gitaar die goed past bij jouw favoriete muziekstijl.

Omdat niet iedereen even groot is, zijn gitaren in verschillende maten te koop. Niemand heeft ook dezelfde maat schoenen. Schoenen worden gemeten in schoenmaat en een gitaar wordt gemeten in mensuren. Dat is ongeveer de afstand van het begin van de snaren tot het eind.

  • 40 cm mensuur: leeftijd 4 en 5 jaar
  • 44 cm mensuur: leeftijd 4 en 5 jaar
  • 48 cm mensuur: leeftijd 5 en 6 jaar
  • 53 cm mensuur: leeftijd 7 tot 9 jaar = 1/2
  • 57 cm mensuur: leeftijd 8 en 9 jaar
  • 58 cm mensuur: leeftijd 9 en 10 jaar = 3/4
  • 62 cm mensuur: leeftijd vanaf 10 jaar
  • 63 cm mensuur: leeftijd vanaf 10 jaar = 7/8
  • 65 cm mensuur: leeftijd vanaf 11 jaar = 1/1

Dit is natuurlijk maar een indicatie. De beste manier om de maat te nemen is een afspraak maken of langskomen in onze winkel. De geadviseerde maat is natuurlijk niet zaligmakend, het gaat vooral om hoe het voelt. Ed Sheeran speelt ook vaak op een wat kleinere (juniorsize) gitaar!