Als je begint met mondharmonica spelen dan wordt vaak aangeraden om te kiezen voor C majeur, onafhankelijk van het type mondharmonica. Met deze toonsoort kun je namelijk een breed scala aan liedjes spelen. Overigens zijn er speciale types en duurdere modellen met bijvoorbeeld 16 gaten vaak alleen in C verkrijgbaar. Andere veel voorkomende toonsoorten zijn G majeur en F majeur. Wij verkopen zelfs een ‘dubbele’ (Walther) waarbij de ene kant in C staat en de andere in G.

Binnen de blues en rock kies je doorgaans voor een F-model als je in de toonsoort C wilt spelen. Een G-model heb je nodig als je in D wilt spelen, enzovoort. Zie ook de tabel onder. Dit noemen we ‘crossharp playing’ en wordt gebruikt omdat de tonen van de pentatonische toonladder (typisch voor blues en rock) in bijvoorbeeld de toonsoort C gemakkelijker te maken zijn op een F-model.

Speel je graag Ierse muziek? Kies dan voor B-majeur. Als je muziek wilt spelen die geschreven is voor Bb instrumenten, zoals klarinet of saxofoon, ga dan voor Eb-majeur of Bb-majeur.