Waarop moet je letten als je een instrument op “hoge leeftijd” wilt leren spelen? Van het kiezen van een instrument tot aan het in praktijk brengen, gaan we in op wat het leren van een instrument na je 30ste persoonlijk voor je betekent!

De voordelen voor wat oudere mensen

Het staat buiten kijf dat kinderen en jongeren bijzonder open staan voor muziekinstrumenten en makkelijk kunnen leren. Volwassenen hebben heel andere kwaliteiten. In je privé- en beroepsleven heb je geleerd je aan te passen. In de loop van de jaren heb je aan anderen en jezelf bewezen dat er een antwoord is op elke vraag en een oplossing voor elke uitdaging. Om simpel te zeggen: je weet dat doelen haalbaar zijn. Veel jongeren weten dat (nog) niet. Maar jij hebt dit ervaren! En met al de ups en downs kun je met vastberadenheid de beste voorwaarden stellen om een doel te bereiken.

Welk instrument wil je leren?

Het belangrijkste bij het kiezen van een instrument is dat het je op een of andere manier aantrekt en motiveert, en dat je verliefd kan worden op zijn geluid. Misschien heb je er al in je jeugd van gedroomd om piano, keyboard, drums of gitaar te spelen. Of je houdt gewoon van het geluid van een trompet, hoorn of de emotionele saxofoon. Of misschien hebben de doedelzak, banjo, mondharmonica of contrabas ooit eens je interesse gewekt…

Motorische functie, sensorische functie en muzikaal geheugen

Kindervingers zijn behendiger en gevoeliger, dat erkennen we zonder enige jaloezie. Jouw vingers zijn echter meer ontwikkeld en veel sterker, evenals de spieren van je lippen en je gezicht, dit levert een enorm voordeel. Tijdens het oefenen en leren worden motorische vaardigheden getraind en sensorische waarnemingen geactiveerd. Stap voor stap wordt de speeltechniek in je zogenaamde spiergeheugen verankerd, totdat je niet meer bewust over het beslissende moment hoeft na te denken, maar intuïtief toeslaat of plukt of blaast. Het leren spelen van het instrument wordt een fysieke ontdekkingsreis.

"De hersenen willen bezig zijn, dus waarom zou je ze teleurstellen, vooral als het goed voor je is?"

Een instrument bespelen is goed voor de gezondheid

Volgens talrijke studies bevordert het spelen van een muziekinstrument de prestaties van het geheugen. Dat komt doordat nieuwe synapsen worden gevormd en bestaande worden gereactiveerd. De coördinatie van motoriek, gehoor, lichaamsperceptie en emotie speelt daarbij een beslissende rol. Het is bewezen dat muzikanten diverser en veelzijdiger denken en voelen dan velen van hun tijdgenoten. Het geheim ligt in het voortdurend aanspreken van alle zintuigen. De hersenen willen bezig zijn, dus waarom zou je ze teleurstellen, vooral als het goed voor je is?

Je eigen verwachtingen

Je zal misschien nooit een virtuoos worden als je maar net begint. Nou en!? Je bent toch niet van plan om fans te winnen, het gaat om het beoefenen van een hobby die je voldoening geeft, bij voorkeur met gelijkgestemde mensen. Het is een geweldige ervaring om tijdens een barbecue-feestje je gitaar of ukelele al op te kunnen pakken om met enkele vrienden wat liedjes te kunnen zingen en spelen. Wat maakt het uit als een snaar zoemt of er een akkoord verkeerd klinkt? Er is nauwelijks een meer sociale taal dan muziek en je zult deze taal stap voor stap leren kennen en van je vooruitgang genieten.

Conclusie: Je weet het nooit, als je het niet probeert!

Luister niet naar degenen die je proberen te overtuigen dat je hersenen niet langer in staat zijn om iets nieuws te leren. Dat is pure onzin! We hebben allemaal dan wel verschillende leerstijlen en een verschillend tempo, maar we kunnen het allemaal. Waarschijnlijk ben je niet van plan om de grote podia te veroveren, maar wie zegt dat je dat niet kunt! En als een lokale pensionado-band er nog steeds in slaagt om de grote hits in de lokale kroeg te spelen, waarom jij dan niet?!