Voor veel drummers is het goed opzetten van je drumset eigenlijk nog best een dingetje, terwijl het goed neerzetten van je drumset een grote uitwerking heeft op je houding en op je drumspel, zeker wanneer je lang achtereen speelt!

TIP 1
Begin bij het opzetten van je drumset met je KRUK.
Als je de plek hebt gekozen waar je je drumset wil neerzetten, begin dan eerst met het neerzetten van je drumkruk. Als je je drumkruk neerzet en er op gaat zitten, kun je aan je voeten zien waar de meest natuurlijk plek is voor je pedalen en ruimte voor je drumset.

 

Pedalen in "V"-positie
Scheve positie

TIP 2
Als je pedalen op de plek van je voeten komen te staan, komt uiteraard tussen je benen de snare. Behandel deze dan ook als het middelpunt van je drumstel. De snare, met aan beide kanten je pedalen in een symmetrische V opstelling. Ga niet teveel met je hihat schuiven, deze naar je toe trekken zorgt ervoor dat je niet meer recht achter je drumset zit. Dan draai je met je lichaam naar links, weg van de staande tom(s) en beland je in een scheve positie. De floortoms raken wordt dan een rugbreker. Voor de nog niet volgroeide drummers is een scheve positie niet te voorkomen maar ga naar gelang je groeit steeds iets rechter achter je drumset zitten.

 

TIP 3
De afstand van je kruk is belangrijker dan soms wordt gedacht. Zithouding is erg belangrijk om ontspannen te kunnen drummen, het speelt soepeler, makkelijker en snelheid is langer vol te houden. De knie hoek, groter dan 90 graden, wordt als ideaal gezien, zo hebben je spieren genoeg ruimte en ontspanning om hun werk goed en langdurig te kunnen doen.

 

Afstand tot de pedalen
Knie in een hoek >90 graden

TIP 4
De kruk hoogte is ook erg belangrijk, je heupen iets hoger dan je knieën is aan te raden, anders belast het gewicht van je benen teveel je onderrug. Ga met je billen voor op de kruk zitten en hou je rug recht. Dus NIET inzakken.

 

TIP 5
De hangende toms, op of boven de bassdrum, hangen naast elkaar op één lijn, bijna tegen elkaar aan. Zo zijn ze makkelijk te bereiken met snelle stukken achter elkaar te spelen, je stokken moeten vanzelf met een ontspannen arm/handpositie goed op de toms terecht komen. Op sommige afbeeldingen zie je nog wel eens drumstellen met toms op de ‘Mickey Mouse oren’ probeer dat in elk geval niet te doen!

 

Hangende toms op een lijn
Mickey Mouse oren

TIP 6
De positie van de snare is ook erg belangrijk voor je houding. Te hoog en je loopt de kans dat je je schouder optrekt, te ver weg en je armhoek wordt erg groot, dat soort dingen kunnen op den duur zelfs tot blessures leiden! De hoogte kun je iets boven je knie maar niet hoger dan je navel zetten anders maak je onbedoeld te veel rimshots (op de rand en vel tegelijk) slaat, welke slecht voor je oren zijn.

TIP 7
Bekkens naar je toe kantelen kan de levensduur van je bekkens en stokken vergroten. Het brons van de bekkens verwerkt de kracht van het slaan door iets te buigen. Als de bekkens kaarsrecht hangen en de stok recht op de bekkens terecht komt, dan gaat de kracht niet naar beneden, maar naar het midden van de bekkens. Als het brons niet meer kan buigen, zal het breken.

Bekkens schuin