Muziekliefhebbers zijn meestal al tevreden met alleen maar luisteren naar muziek. We luisteren naar de werken van onze favoriete artiesten in bewondering – zelfs jaloezie – van hun grote talenten, maar we overwegen zelden de mogelijkheid om zelf muziek te maken. Met onze drukke moderne levens hebben de meeste volwassenen lang geleden hun muzikale aspiraties opzij gezet ten gunste van zogenaamde ‘meer realistische’ doelen. In dit artikel tonen wij 5 redenen om piano te gaan spelen.

Maar waarom is dit? Zeker, op een bepaalde leeftijd wordt het realistischer om dromen van rocksterren of symfonieorkestcomponisten te laten rusten. Toch draait muziek niet alleen om het bereiken van roem en erkenning. Integendeel, er zijn talloze redenen om een ​​muziekinstrument te nemen. Met name piano is een populaire keuze voor volwassenen, vanwege de eenvoud, veelzijdigheid en de pure schoonheid van het geluid. Hier zijn enkele redenen waarom je piano zou moeten leren spelen:

1) Geestelijk welzijn: muziek spelen bevordert de gezondheid van de hersenen in veel grotere mate dan meer passieve, minder creatieve, op het huis gebaseerde activiteiten zoals televisie kijken, lezen of spelletjes spelen. Inderdaad hebben studies aangetoond dat de verbanden tussen muziek en intelligentie méér dan louter theoretisch zijn. Oefenen en spelen van piano scherpt oog-handcoördinatie, stimuleert wiskundig inzicht en het geheugen, en verbetert het vermogen van de hersenen om creatief te denken. Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat het leren van een instrument IQ kan verhogen.

2) Eigenwaarde: op het werk, na het leveren van een prestatie, voelen de meesten van ons een speciaal gevoel van blijdschap en eigenwaarde. Muziek afspelen kan op dezelfde manier. Muzikanten beschrijven vaak een ‘high’ die tijdens het spelen wordt gevoeld, een boost voor zelfwaardering die zich kan uitstrekken tot het dagelijks leven.

3) Stressvermindering: een instrument leren is een geweldige manier om stress te verminderen. Na een moeilijk dagje in de chaotische wereld, is er niets beters dan het eenvoudige en geordende systeem van een pianotoetsenbord. Of het nu oefenen of gewoon spelen voor plezier is, het duurt niet lang om zich helemaal in de muziek te verdiepen. Al snel worden de spanningen en zorgen van de wereld vergeten, zachtjes opzij geschoven door de zuivere melodie en harmonie van de muziek.

4) Gebruikersvriendelijkheid: Natuurlijk zijn er veel instrumenten die je kunt leren spelen, maar geen enkele is eenvoudiger en rechtlijniger dan de piano. Met houtblazers, zoals fluit of klarinet, moet de speler een groot aantal vingerposities onthouden voor elke noot. Gitaar is ook een populair instrument voor volwassenen, maar de meeste mensen die gitaar leren, onthouden eenvoudig de akkoorden, terwijl ze heel weinig leren over de muziektheorie – wat belangrijk is. Met piano kun je ook akkoorden leren , maar ook bladmuziek leren lezen.

Al snel na het openen van de piano, heb je veel van de ins en outs van de muziektheorie geleerd zonder het zelf te beseffen. Dit komt omdat het pianoklavier de meest perfecte muzikale interface is die ooit is gemaakt. Het systeem van zeven witte en vijf zwarte toetsen is een eenvoudige visuele weergave van de muzikale schaal.Als je de zeven witte toetsen in volgorde van C naar C kunt indrukken, dan weet je al hoe je de C Major schaal speelt! Sommige gitaristen leren dat nooit. Dit is de reden waarom mensen die andere instrumenten spelen de neiging hebben om tijdens het spelen een pianotoetsenbord te visualiseren; de piano plaatst de hele muziekstructuur recht voor je.

5) Gemak: vanwege de gebruiksvriendelijkheid en de pure perfectie van het geluid, is de piano niet alleen een van de meest gebruikte instrumenten in composities en opnames, maar het is ook een alomtegenwoordige aanwezigheid in het gemiddelde gezin.

Om deze reden zijn pianolessen veel gemakkelijker te vinden en goedkoper dan lessen in andere instrumenten. De piano is ook een van de leukste instrumenten om te spelen. Het kan zacht, luid of ergens daar tussenin worden gespeeld en biedt plaats aan een breed scala aan snelheden, emoties en muziekstijlen. Plus, na een paar lessen, wanneer je vingers een zekere mate van lenigheid hebben bereikt, maakt de piano het heel gemakkelijk om speelse improvisaties en eigen composities te maken. Het is waar dat maar weinigen van ons ooit onze rockster-dromen zullen bereiken, maar wat maakt het uit? Thuis spelen – voor familie, vrienden, huisdieren of alleen voor jezelf – kan net zo de moeite waard zijn.

PIANOLES